www.bedrijfsuitjesfotografie.nl
workshops Bedrijfsuitjes

Geschiedenis
ss Rotterdam en zijn locatie

Hier een korte en boeiende geschiedenis van het stoomschip ss Rotterdam en zijn locatie
de Wilhelminakade waar deze schepen in het verleden aanmeerden.
Het schip werd op 13 september 1958 gedoopt en in de vaart genomen om voor de Holland Amerika Lijn met een vaste dienstregeling naar New York te varen.
Het schip werd gebouwd op de Rotterdamse droogdok maatschappij (R.D.M)te Rotterdam
Op 3 september 1959 was het de eerste reis van de Rotterdam naar New York.

Het vertrek was vanaf de Wilhelminakade waar vlakbij ook het tegenwoordige hotel New York is gevestigd dit was oorspronkelijke hoofdkantoor van de de Holland Amerika Lijn (H.A.L).
Rond deze locatie stonden en staan nog steeds oude pakhuizen en pakhuizen die zijn gerenoveerd om nieuwe bedrijven te huisvesten.
Zo is er het visrestaurant van Herman de Blijker de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam(SKVR) het theater Lantaren Venster en natuurlijk het Nederlands Fotomuseum.

In 1971 komt er een eind aan de lijndienst tussen Rotterdam en New York dit door het opkomende vliegverkeer wat voor veel mensen een snellere en nieuwe ervaring was.
Het schip zal nog een aantal jaren in dienst zijn als cruiseschip en later onder een andere naam varen" Rembrandt".

Vanwege de klassieke schoonheid en zijn betekenis voor de stad Rotterdam hebben diverse bedrijven, stichtingen en de gemeente zich ingezet om het schip te redden van de sloop en laten restaureren in zijn oorspronkelijke staat.
Het schip is veel in het nieuws geweest vanwege de financiƫle problemen die gepaard gingen met de restauratie.

Sinds een paar jaar is het schip aangemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd 3072 AM Rotterdam.
Dit is gelegen in de wijk Katendrecht sinds kort is er een brug geopend waardoor het vrij makkelijk is om naar hotel New York te lopen en de Wilhelminapier deze zijn weer op loopafstand van de Erasmusbrug.

Het is een ideale locatie om een haventocht of stadswandeling te beginnen vanwege de geschiedenis die nog steeds voelbaar en zichtbaar is.En wat natuurlijk niet onbelangrijk is dat het schip en Hotel New York en de omringende omgeving zeer fotogeniek zijn dus ideaal als startplek voor een boeiende fotografie ervaring.

De Wilhelminakade is nog steeds in gebruik om moderne cruiseschepen te laten aanmeren.

Het komt regelmatig voor dat zo'n groot passagiersschip langs de kade ligt met uitzicht op de Erasmusbrug.

HOME
Voorbeelden ss Rotterdam
Route parkeer info
adres